Isoisovanhempieni esipolvia

Esivanhempiani koskeva tutkimustyöni on koko ajan käynnissä. Uutta materiaalia kerään jatkuvasti sekä tarkistan aiemmin löytämiäni tietoja. Mitä kauemmaksi ajassa taaksepäin mennään sitä vaikeampi on löytää täysin varmaa tietoa. Epävarmuus siis kasvaa sitä mukaa, kun aikaväli nykyhetkeen pitenee.

Epävarmuutta aiheuttavat myös inhimilliset tekijät. Kautta aikojen on asioita kirjattaessa tehty virheitä. Myös minä olen voinut kopioda tai tulkita asioita väärin. Olen iloinen, jos ilmoitat havaitsemistasi virheistä.

Sukunimilaki säädettiin vasta vuonna 1920. Sitä ennen sukunimikäytäntö oli varsin kirjavaa. Usein sukunimenomaisesti käytettiin asuinpaikan nimeä. Asuinpaikan muuttuessa myös nimi saattoi muuttua. Sotilailla oli yleensä sotilasnimi ja käsityöläisillä käsityöläisnimi. Joskus sotilasnimi tai käsityöläisnimi saattoi jäädä sukunimeksi. Länsi-Suomessa käytettiin yleisesti patronyymiä eli isännimeä tai jos isästä ei ollut tietoa matronyymiä eli äidinnimeä, esimerkiksi Matinpoika, Juhontytär, Kaisanpoika, Liisantytär.

Itse olen käyttänyt talojen ja torppien nimiä sukunimenomaisesti. Se auttaa tunnistamaan henkilöitä ja antaa tietoa, missä he ovat elämänsä aikana asuneet. Paikkoja, joissa rengit ja piiat ovat olleet töissä, ei pääsääntöisesti ole merkitty näkyviin.

Kirkonkirjoihin nimet kirjattiin aina 1800-luvun loppupuolelle saakka ruotsinkielisinä tai latinankielisinä. Suosituksen mukaan suomenkielisten henkilöiden nimet käännetään suomeksi. Variaatioita on kuitenkin tarjolla useita ja kukin sukututkija käyttää omaa tapaansa kääntää nimet (tai olla kääntämättä).

Alla on linkkejä esivanhempieni esipolviluetteloihin. Luettelot ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, joten merkintöjä on vielä tarpeen yhtenäistää. Teen myös koko ajan tarkistustyötä, joten korjaan esipolviluetteloita sitä mukaa, kun asiat tarkentuvat tai uutta tietoa löytyy.

HUOM! WordPress on muuttanut sukututkimusohjelmani tekemiä numerointeja oman mielensä mukaan (vaimot on numeroitu miehen sukupolven jatkoksi ja useammat vaimot lasten jatkoksi). Menee jonkin aikaa, että saan numeroinnit muokattua. (Lisätty 14.11.2016.) Osa esipolvitauluista on jo korjattu (20.11.2016).

WordPressin aiheuttamat numerointiongelmat on nyt korjattu (16.12.2016).

Matti Efraim Aleksanterinpoika Viilon e Mustajärven esivanhemmat

Henrika Abrahamintytär Viilon esivanhemmat

Malakias Malakiaanpoika Pirttijärven esivanhemmat

Matilda Vilhelmiina Taavetintytär Peltoniemen esivanhemmat

Isak Juhonpoika Jokiniemen e Nevanperän esivanhemmat

Albertiina Matintytär Lauhakankaan esivanhemmat

Vihtori Kallenpoika Salosen e Viitaniemen esivanhemmat

Matilda Kustaantytär Hakalan esivanhemmat

Mainokset