Kyröjoen rannalla

Isäni kertoi olleensa nuorena miehenä uitoilla Kyröjoella. Myöhemmin olen kuullut Kyröjoen kutistuneen melko pieneksi. Vihdoinkin kävin muutama viikko sitten mainitun joen rannalla. Ei se ihan pieni puro ollut, muttei enää uittojoen mittoja täyttäväkään.

Nyt en puhu Pohjanmaan suurimmasta joesta, Kyrönjoesta, vaan Pirkanmaalla virtaavasta Kyröjoesta. Kyröjoki virtaa kiemurrellen. Se oli aiemmin Hämeenkyrön ja Mouhijärven rajajoki, ikivanha raja. Mouhijärven liityttyä Vammalaan vuonna 2009 Kyröjoesta tuli Hämeenkyrön ja Sastamalan rajajoki. Vuoden 2009 kuntaliitosten yhteydessä Vammalan kaupunki otti nimekseen vanhan emäpitäjän nimen Sastamalan.

Talojen maita koskevien rajariitojen yhteydessä Kyröjoki on ollut merkittävässä osassa.

kyrojoki-1

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Kyröjoen rannalla

 1. Karun kauniitta kuvia :). Näin se on kuin kirjoitat. Kun lapsena kävimme Kyröjoessa uimassa ja pelkäsimme iilimatoja, ei sitä ajatellut rajajokena eikä uittojokena. Ei ajatellut työllistävää vaikutusta Suomen/Satakunnan puu-/sahateollisuudelle. Se oli meidän jokemme, meidän uimapaikkamme. Parasta kuumina kesäpäivinä.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Noinhan se on. Lapsena minäkin kävin uimassa mummulani maiden läpi kulkevassa Hanhiojassa, joka oli kyllä pienempi kuin Kyröjoki. Iilimatoja sielläkin oli eikä edes ojan nimi ollut tiedossa. Pieni oli lapsen maailma.

   Tykkää

   1. Kyllä. Pieni oli lapsen maailma mutta kuitenkin senkin aikaisesta maailmasta on paljon muisteltavaa. Nyt ne pienet asiat tuntuvat haikean positiivisilta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s